Home Despre noi

Cum ne gasiti

Voiteg - 307470

Telefon:

0728 284353
0740 031040

e-mail:

office.voiteg@yahoo.com

 

Cursul de Mecanici Agricoli

Completeaza si  trimite prin E-mail!

Despre noi PDF Imprimare
Index articol
Despre noi
Azi
Maine
Toate paginile

Centrul Romano-German de Pregatire si Perfectionare Profesionala in Domeniul Agriculturii, din localitatea Voiteg, este un centru modern, conform cu standardele europene, care continua un concept initiat in anul 1926 de fondatorii „Scolii Agricole din Voiteg”, concept care azi, ca si la acea vreme, se contureaza in jurul necesitatii dobandirii de cunostinte si deprinderi practice ale agricultorilor.

Voiteg/Timis

Ieri

Istoria Scolii Agricole din Voiteg, incepe in anul 1926, cand un deputat al svabilor din Parlamentul Romaniei de la acea vreme impreuna cu secretarul general al Asociatiei Agricole a Svabilor au propus taranilor sa realizeze un centru de pregatire practica pentru tineretul care urma sa activeze in agricultura.
In luna iunie a anului urmator s-a constituit scoala agricola ca societate pe actiuni, pentru a putea strange fondurile necesare realizarii proiectului in valoare de 12 milioane de lei. Valoarea unei actiuni a fost stabilita la o mie de lei, ceea ce reprezenta echivalentul a 100 Kg de grau. Doua treimi din suma totala a fost, astfel, realizate prin „subscriptiuni” din partea agricultorilor, iar o treime prin imprumut bancar ipotecar. Inceputurile scolii au coincis, insa, cu perioada de recesiune economica, ce a durat pana aproape de inceputul anului 1934. Din criza financiara a fost salvata prin sprijinul financiar si moral al profesorului Adolf Munzinger de la Universitatea Hohenheim, coleg si ulterior prieten cu marele agronom roman Gheorghe Ionescu Sisesti, care era ministrul agriculturii din Romania. Printr-un ordin dat la sfarsitul anului 1934, Scoala Agricola din Voiteg a fost acreditata de catre Guvernul Romaniei.


 

 

Scoala Agricola din Voiteg a inceput activitatea in 1927 in urma unei colaborarii dintre fermierii svabi, Ministerul Agriculturii si de Externe din acea prerioada si Universitatea Hohenheim din Stuttgart. Sub aceasta denumire a functionat pana in 1949.
La preluarea scolii de catre Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, in anul 2000, infrastructura era puternic afectata si  a necesitat investitii importante.

Pana in prezent dispunem de toata baza umana si materiala (descrise in partea a doua a prezentarii), baza necesara desfasurarii cursurilor de real folos pentru agricultori.


Azi

Centrul Romano-German de Pregatire si Perfectionare Profesionala in Domeniul Agriculturii continua traditia Scolii Agricole din Voiteg, centru care s-a constituit in anul 2007, la initiativa Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, cu sprijinul centrului de pregatire Deula/Kirchheim u. Teck, Baden-Württemberg din Germania si al Forumului Democrat al Germanilor din Banat, ca „scoala de agricultura” pentru pregatirea practica a agricultorilor.
Obiectivul general al Centrului de pregatire si perfectionare este formarea profesionala a agricultorilor, care include cursuri de initiere, perfectionare, specializare, calificare, recalificare, precum si diverse intalniri tematice.
Dintre obiectivele specifice fac parte dobandirea de informatii, cunostinte si deprinderi relevante, care sa permita gospodarirea durabila a terenurilor agricole, cresterea calitatii managementului la nivel de ferma, modernizarea sectorului agricol, determinand astfel reducerea somajului in zona rurala.
Centrul de pregatire si perfectionare este o unitate de pregatire practica „o casa deschisa”, non-profit, pentru adultii care doresc sa-si insuseasca cunostinte teoretice si practice conforme cu cel mai nou standard al tehnicii agricole in concordanta cu cerintele de protectie a mediului inconjurator.
Cursurile oferite sunt de perfectionare pentru mecanici agricoli (80 de ore) si de calificare pentru lucratori in cultura plantelor (360 de ore).


 

Cursurile organizate de Centrul de pregatire si perfectionare sunt autorizate de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei din Romania.
De asemenea, Centrul de pregatire si perfectionare dispune de toata baza materiala pentru gazduirea de cursuri, training-uri, intalniri temetice.
Centrul de pregatire si perfectionare este unul modern, restaurat in intregime, care pune la dispozitia agricultorilor cursanti o logistica adusa la zi.
Dintre dotarile existente enumeram:
-    10 sali de curs (1 sala cu 60 locuri, 9 sali cu 20 locuri) dotate conform cerintelor Consiliului de Formare Profesionala a Adultilor;
-    3 ateliere fiecare in suprafata de 400 mp (compartimentate in 7 subunitati) pentru utilaje agricole, in care se pun la dispozitia cursantilor tractoare moderne de ultima generatie (Fendt, JohnDeer, Case, Chellenger, Landinni), masini de pregatit solul, masini de semanat, masini de administrat ingrasaminte, masini de administrat produse de protectia plantelor, masini de recoltat (combine pentru cereale si tocatoare porumb: Claas s.a.).
-    1 stand de verificare (masurare si calibrare a debitelor) a masinilor de aplicat pesticide;
-    1 cantina care asigura masa pentru 60 de persoane;
-    13 camere pentru cazare, insumand 30 de locuri;
-    1 teren arabil, in suprafata de 10 ha pentu practica in camp a cursantilor.

 

Maine

Dorim sa extindem aria de cursuri organizate pe ocupatii si meserii care astazi nu sunt cuprinse in paleta de pregatire si anume pentru sudori, motostivuitoristi, fasonatori mecanici, legumicultori, combainieri, lucratori in ferme agro-turistice.